zaterdag 22 maart 2008

ADO Den Haag - Roda JC 1-4 (0-3)

ADO Den Haag - Roda JC 1-4 (0-3)
0-1 Koné
0-2 Bodnar
0-3 Koné
0-4 Koné
1-4 Verhoek
Toeschouwers: 6.612
Zuiderparkstadion
Eredivisie
23-04-2005

Omdat een goede vriend van me nog steeds in Den Haag woonde, besloten we om op 23 april een dubbel te doen. 's Middags eerst naar Scheveningen - Rijnsburgse Boys en 's avonds naar ADO Den Haag - Roda JC. En zo geschiedde. We liepen op deze mooie zomeravond in april door het Zuiderpark richting het stadion. Er werd al heerlijk gebarbequed en gevoetbald in het park en ook al zag het er heel gezellig uit, we hadden niet het gevoel dat we 500 meter verderop een voetbalwedstrijd zouden gaan bekijken. Maar hoe dichter we richting het stadion kwamen, hoe meer stereotype Haagse supporters we zagen. Matje in de nek en een flinke Haagse tongval. We hadden geen clubcard van ADO, dus zouden we bij de kaartcontrole onze IDkaart moeten laten zien. Alleen bij die dezelfde controle voor de tribune bleek dat die vriend van me geen IDkaart bij zich had. Omdat we van tevoren hadden gehoord dat de controle hier behoorlijk streng was, begonnen we hem al te knijpen. Op zich nog geen probleem. Zijn huis stond maar zo'n 10 minuten lopen van het stadion af, maar toch. Hij liet toen op goed geluk zijn NEC-seizoenskaart zien, wat voor de steward voldoende was. Zo kon hij toch controleren of wij op de lijst met stadionverboden stonden. En logischerwijs waren wij daar niet op te vinden.


We hadden kaarten gekocht voor de Hyundaitribune. Op deze manier konden we de twee grotere tribunes aan de lange zijdes goed observeren. Het Zuiderparkstadion is en blijft toch een gave bak. Het viel ons op dat er relatief veel vrouwen op onze tribune zaten en hetzelfde gold voor de kinderen. We zaten dus blijkbaar op de gezinstribune. Jammer, maar helaas. Een nadeel was ook dat we door twee hekwerken moesten kijken. Allereerst het gewone hek en daarnaast ook nog door een ballenvanger. Hierdoor ontstond er een soort denkbeeldige afstand tussen ons en de spelers. De spelers waren ondertussen het veld opgekomen en vooral Midden Noord zorgde voor het lawaai. Al werd het naarmate de wedstrijd vorderde steeds minder. Dit kwam ook vooral omdat Roda oppermachtig was en met rust al met 3-0 voor stond. In de tweede helft hoefde Roda niet meer en kon ADO niet meer, waardoor het niet echt interessant meer werd, al werd er nog wel 2 keer gescoord. Zonder rare incidenten liepen wij daarna weer richting zijn huis.

ADO Den Haag was en is een club die ik altijd al interessant gevonden hebben. Door de verhalen van vroeger over rellen, maar ook door het supermooie stadion kreeg de club iets mythisch. Dit zal ook wel blijven, al heb ik geen behoefte er vaker naar toe te gaan. Ik ben er geweest, vond het leuk en dat was het dan. Zeker nu ze in het nieuwe stadion spelen. Want het verlaten van het Zuiderpark is eeuwig zonde, al is het natuurlijk wel begrijpelijk.


Geen opmerkingen: